Този вкусен десерт е известен още от 13-ти век. Но днес е един от символите на северните страни, които предпочитат гофрети с горски плодове, покрити обилно с шоколад, сметана и захарен сироп.
В буквален превод гофрета означава „пчелна пита“, заради формата, която наподобява. Наричат я още „вафла“. През Средновековието хлебарите в Париж започнали да пекат трохи в уред, подобен на днешния гофретник. Към тях прибавяли мед и така се получила гофретата. Бързо тя се разпространила сред населението и станала любима закуска на много хора.
В Белгия гофретата е почти като национален символ. Тя се предлага в много различни вкусове и дори има специални места, с вековна история, в които и до ден днешен е традиция да отидеш и да хапнеш от това вкусно тестено изделие.
Ако обичате гофрети, можете да си приготвите вкъщи и да им сложите, каквото поискате. Със сигурност ще бъде много вкусно! Добър апетит!
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.