Вертикалната гора на Милано

от

публикувано на 10.10.2024

Ако сте  ходили в Милано, със сигурност сте виждали великолепната катедрала, която се намира в центъра на града. Освен това сте минали покрай световноизвестната опера „Ла Скала“, прочутият триъгълник на модата и сте посетили   аквариума.

А показвали ли са ви Вертикалната гора? Това не е обикновена гора с дървета и храсти. Тя расте върху две сгради-близнаци, наречени „Bosco Verticale“. Нищо, че са близнаци, те се различават, единствено по своята височина. Едната  сграда е висока  111 метра, а другата 76. Идеята за сградите, покрити с растения е на архитекта Стефано Боери, който от дете мечтаел да направи нещо подобно. И неговата мечта се сбъднала! През 2014 година проектът за двете сгради-близнаци, покрити с 800 дървета и 15 хиляди вечнозелени растения бил финализиран.

Сградите, покрити със зеленина, са в близост до други небостъргачи, но  изпъкват още повече сред всички останали. За  тези растения се грижат около десетина озеленители-алпинисти, наричани в Милано „летящите градинари“.

През 2014 година кулите с „Вертикалната гора“ бяха обявени за най-красивите в света. Ако посещавате столицата на модата – Милано, непременно се отбийте, за да ги видите отблизо.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: