Плодът на гуавата може да ви е познат от сокове и нектари. Някои от Вас може и да са го опитвали. С името „гуава“ се наричат над 100 вида храсти и малки дървета в тропиците. Дърветата гуава се отглеждат в много части на света, но тяхната родина е Мексико, Централна Америка, северните части на Южна Америка и Карибските острови.
Съществуват много различни видове гуава – ябълкова, крушова, ягодова и т.н. Дърветата са високи от 3 до 10 метра. Казват, че плодовете имат аромат подобен на лимонова кора, но малко по-остър. Кората на гуавата може да бъде с различна дебелина и цвят – зелена, жълта или пък кафява. Плодът може да е бял до тъмнорозов. Освен за сокове, гуавата се консумира сурова като ябълка, някъде се яде поръсена със сол и черен пипер, може да се слага в салати, сосове и в различни ястия.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.