Лабиринтите на река Окаванго

от

публикувано на 09.03.2021

Какво ще кажете да затворим очи и мислено да се пренесем в южната част на Африка ?  Да прекосим пустинята Калахари, в която живеят лъвове,  жирафи, хипопотами,  носорози,  папагали и какви ли не още представители на животинския свят.  Да се качим на малка лодка и да поплуваме из делтата на река Окаванго – една от най-големите на този континент.

Делтата й формира безброй лабиринти, които много лесно заблуждават  всички, които се осмеляват да тръгнат на път по течението й и така навлизат все по-надълбоко. Те са толкова живописни, покрити с вечнозелена растителност, сякаш художник ги е нарисувал.  Реката извира от високите Анголски възвишения под името Кубанго. През дългия си маршрут тя преминава през териториите на  Ангола, Намибия и Ботсвана.

През  сухия период водите на реката намаляват своето количество, но тя остава плавателна. По нейните хиляди малки островчета  живеят над 400 вида птици и няколко вида крокодили. Районът на делтата  на Окаванго е  част от древното езеро , на име  Макгадикгади.

Всеки,  който желае да плава из лабиринтите на реката, може да го направи от май до септември, защото тогава нивото й не е нито прекалено високо, нито ниско  и става за разходка из този природен феномен, разкриващ безброй незабравими гледки.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: