Предвестникът на пролетта идва още през януари

от

публикувано на 19.01.2023

Тази зима е необичайно суха и топла,  даже не ни се вярва, че навън е януари. Ясното синьо небе, прелитащите птички и дори мухите, които пълзят мързеливо по прозореца, напомнят за началото на пролетта.

Първо подава главичка над земята кокичето. То винаги бърза и иска да е първенец. В  природата има над  20  вида кокичета. Ботаниците го  наричат  „Млечно цвете“. Растението съдържа специални незамръзващи вещества, които са и причината то да се показва изпод дебелото снежно одеяло.  Белоснежната камбанка се отваря при температури над 10 градуса, иначе стои затворена.

Хората, които обичат много кокичета и си ги колекционират вкъщи, след като прецъфтят или още преди това, се наричат галантофили,  думата идва от латинското наименование на кокичето.

По това време на годината, в Източните Родопи вече се показват и дивите кокичета, които са по-едри от  тези, които познаваме. А има и такива, които дори са леко лилави на цвят. Не случайно това нежно цвете е едно от  най-обичаните и често отглеждани растения.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: