Да поиграем на дженга

от

публикувано на 11.07.2023

През лятото, когато цялото семейство е във ваканция  искате да сте заедно и да се забавлявате повече. Какво ще кажете да поиграете всички на дженга?  Това  е игра, която се състои в построяването на максимално висока кула от плочки, като на всеки ход играчът трябва внимателно да извади една плочка от някой от по-ниските етажи на кулата, и да я постави на върха  й. Целта е   при това действие кулата да не се срути.

Наименованието на играта произлиза от езика суахили и  означава „строя, построявам“. Играчите трябва да бъдат сръчни, съобразителни и с много добра координация. Дженга се играе с комплект от 54 дървени плочки с формата на паралелепипед. Всяка плочка има точно определени размериː дължината е три пъти по-голяма от ширината и пет пъти по-голяма от височината на плочката.  От тези 54 плочки се строи „плътна“ кула от 18 етажа, като всеки етаж се състои от 3 долепени по дължината им една до друга плочки. Плочките от всеки следващ етаж са разположени перпендикулярно  на  тези  от предишния етаж.

След като кулата бъде построена, играта започва, като  при всеки ход играчите изтеглят по една плочка от произволен етаж без най-горния завършен етаж и я поставят на най-горния незавършен етаж или започват с нея нов. Изтеглянето на плочката е позволено само с една ръка. Играта приключва, когато кулата се срути или ако от нея падне поне една плочка, която на съответния ход не е обект на преместване от някой от долните към най-горния етаж. Последният играч, успешно поставил плочката си преди падането на кулата, е победител в играта.

Дженга  е създадена през 70-те години на миналия век и днес се радва на особена популярност. Съществуват и няколко варианта, които също са много интересни.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: