Къде слънцето изгрява от запад?

от

публикувано на 12.07.2023

Всички знаете, че тук на нашата планета Слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Обаче, не навсякъде в слънчевата система е така. Има две планети, които искат да бъдат различни от останалите. Това са Венера и Уран.

Те се въртят в различни посоки от тези, в които се въртят останалите планети. Венера се върти от изток на запад, докато Уран е толкова наклонен, че се върти  върху  страната си. Каква е причината?  Учените работят върху няколко теории и една от  тях гласи, че и двете планети са се въртяли в същата посока, както останалите, но са били ударени от  метеорити или астероиди, дори и  планети, които са променили въртенето им в другата посока.

Това променило много неща и на Венера дните станали по-дълги от годините, а слънцето започнало да изгрява от запад и да залязва на изток. За да видим изгрева на Венера ще трябва да почакаме само 243 дни, защото толкова е дълъг един ден. Как ли щяхме да живеем на тази планета, ако това можеше да се случи? Със сигурност всичко щеше да е надолу с главата. Но,  гравитацията и високите температури, които достигат до 400 градуса нямаше да ни позволят дори и за ден да отидем до там.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: