Мирабилис – нощната красавица

от

публикувано на 13.07.2023

Колко много красиви цветя е създала природата. Някои имат странни дръжки, други са с причудлива форма  и веднага грабват вниманието, независимо, че могат да бъдат и отровни, те някак ни примамват с външния си вид, за да ни накарат да ги погледнем по-отблизо и да им се радваме.

Има едно цвете, което не търси внимание, защото е много красиво. Наричат го „Нощната красавица“ или още се среща като „Вечерница“, а в Южна Америка е известно като „Чудото на Перу“, защото това е страната, от която произхожда.

Специалистите по цветята му казват „Мирабилис“, а ние тук си го знаем като „Съмни-мръкни“. Това е многогодишно растение, което достига височина около  един  метър. Обикновено цветовете му се отварят  през късния следобед или привечер.  След това от тях започва да се носи силен аромат през цялата нощ. Разцъфналите цветове прецъфтяват още през нощта. На следващия ден се отварят нови цветове в   жълто,  червено, пурпурно, розово или бяло.

„Съмни – мръкни“ се използва в козметиката, фармацевтиката , химичната промишленост и медицината. Легендата разказва, че е отглеждано още от времето на  ацтеките, които са му се възхищавали.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: