Кристалната пещера

от

публикувано на 08.08.2023

В света има хиляди пещери. Голяма част от тях  са скрити от очите на хората, други сякаш сами ни приканват да влезем и да ги разгледаме. Много от  тях  имат лабиринти от коридори, които понякога, ако сме без водач, може да се изгубим и трудно да намерим пътя към изхода.

Има една пещера, която е различна от другите, защото вместо сталактити е богата на кристали. Наричат я Кристалната пещера от  Мексико. Тук се намират едни от най-големите кристали, известни на учените. В пещерата са открити повече от 140. Най-големият от тях е  „Синият“ с размери 11,4 m. дължина  4 метра ширина и тежи  55  тона.

Температурата вътре достига 58 градуса. Налага се  в нея  да работи вентилационна система, която да охлажда залите. Тази пещера  е разделена на няколко помещения. Те се наричат  „Окото на кралицата“, „Залата  на свещите“, „Залата  на мечовете“. През 1910 година е открита случайно от миньори, които работели наблизо и я нарекли „Пещерата на кристалните мечове“ заради формата на кристалите , които наистина приличали на такива.

Днес  в Кристалната пещера  се правят много изследвания и дори преди няколко години е открита нова зала, наречена „Леденият дворец“, която се намира на дълбочина   150 метра.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: