В музея на Азиатското и африканското изкуство

от

публикувано на 20.02.2023

Знаете ли къде у нас се намира един от най-необичайните и любопитни музеи? Веднага ви отговаряме – в град Трявна. Това е музеят на „Азиатското и африканското изкуство“. Пълен е с удивителни артефакти, както сами ще имате възможност да се уверите от звуковия файл. Въпреки, че най-добре ще бъде да го посетите лично.

Музеят се помещава в сградата на старата градска баня на Трявна. Там е и единственото щъркело гнездо в града. От Галина Димитрова, уредник в музея, ще чуете и една наистина забележителна история. Тя е за българския скулптор Златко Паунов. От дълги години той живее в Ню Йорк, в САЩ, където се намира прочутото му ателие и собствено художествено училище. Златко Паунов е изключителен ценител на източното и африканското изкуство и често пътува до Тибет, Непал, Индия, Китай, Африка, Индонезия. Когато изчислил километрите, които е изминал, се оказало, че е обиколил 13 пъти земното кълбо.

По време на пътуванията си той  събира богата колекция от религиозни и всекидневни предмети. За тях ще ви разкаже Галина Димитрова.

Приятно слушане!

 

Източник: Музей на Азиатското и африканското изкуство гр. Трявна
Източник: Музей на Азиатското и африканското изкуство гр. Трявна / Манускрипт
Източник: Музей на Азиатското и африканското изкуство гр. Трявна / Ритуален предмет

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: