Един град голям колкото пощенска картичка

от

публикувано на 26.07.2023

В света има много малки градове. В някои от тях живеят по десет души, в други има по няколко къщи, а трети са големи колкото пощенска картичка. Такъв е и Ез – малко градче разположено на Лазурния бряг във Франция.

Част от него се намира върху висока скала, висока 427 метра,  от която се открива красива гледка към морето. До върха й се стига по няколко стръмни пътеки. По тези земи са живели много племена и всяко едно от тях е оставило по нещо. Тук се намира един от храмовете на богинята на плодородието Изида, създаден от финикийците. Историците предполагат, че градът е кръстен на нея.

В Ез  се намира една от най-големите кактусови градини в Европа, която си съперничи с ботаническата градина на Монако. Кактусите са с различна големина, форма и възраст. А защо Ез е голям колкото пощенска картичка? Защото целият град може да се обхване с фотоапарат и то само в една снимка.

Днес това място е много посещавано през цялата година, а през лятото и плажовете са пълни с хора, заради топлата и кристално чиста вода, която сякаш е в тюркоаз.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: