Петелът рок певец от Андите

от

публикувано на 02.08.2023

В света живеят хиляди видове птици. Всички те изглеждат различно едни от други, имат интересни на вид човки и опашки. Някои са по-дружелюбни и могат да бъдат дресирани. Други стоят по настрани и гледат какво се случва. А трети пеят и то не като птици, а като истински рок певци.

Ако се чудите коя е тази птица, която пее толкова хубаво, ще ви кажа, че се нарича Скален петел и живее в горите на Андите в Южна Америка. Тази птица е символ на Перу. Прилича на врабче, но не е, защото е по-голям на ръст. Перата му са оцветени в оранжево, червено, черно, сиво и синьо. Над клюна си има гъсто оперение, което привлича женските индивиди. След чифтосване женската прави гнездо под скалист навес, мъти яйцата и сама отглежда малките си.

Този вид птици се хранят с насекоми, малки земноводни и мишки. Известни са на света от 1790 година, когато за първи път този вид е бил забелязан от известния орнитолог Джон Латъм. Днес те обитават горите на Южна Америка и често сменят местообитанието си, заради отсичането на дърветата там.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: