Заповядайте в Център „Кристо и Жан-Клод“

от

публикувано на 06.10.2023

От 6-ти до 8-ми октомври Център „Кристо и Жан-Клод“  в град Габрово отваря врати и кани малки и големи посетители на специално събитие, посветено на известния скулптор и художник  Христо Явашев-Кристо  и неговата съавторка и съпруга Жан-Клод.

Световноизвестният творец, прочут с прякора Кристо, се ражда в Габрово през 1935 година. Христо Явашев прекарва детството си в града на хумора и шегата, затова в Център „Кристо и Жан-Клод“ ще може да разгледате изложба с моменти от детските години на Кристо.

На 7 и 8 октомври от 11:00 до 17:00 часа може да участвате в  детски работилници: “Мастабата” и “Пейзаж-колаж”. Всъщност, „Мастабата“ е любима инсталация на твореца, създадена през 2018 година в Лондон.

Творбата е с форма на  пресечена пирамида, като на древноегипетска гробница. За създаването на „Мастабата“, са използвани  7506 варела, оцветени в синьо, червено, бяло и лилаво.  Творбата е висока 20 метра, широка е 30 метра, дълга – 40 метра, а теглото ѝ е цели 500 тона.  „Мастабата“ беше изложена на специална платформа в езерото  в „Хайд парк“ в Лондон.

За жалост, Христо Явашев и неговата съпруга вече не са между нас, но досега с творчеството и живота им, ни дават друга гледна точка за изкуството.

Източник: Ройтерс

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: