Има ли път, който не води до никъде?

от

публикувано на 25.10.2023

Какво ще кажете да  тръгнем по интересни пътища, за да стигнем   до края на света. А защо не да затворим очи, да преброим до три и да се върнем назад във времето, чаак в древността, когато по земята са стъпвали древните римляни. Тогава всички племена се заселвали на определено място и първото, с което се заемали е да построят пътища, за да могат да търгуват с други народи и да пътешестват. Римляните също построили свой път, наречен Виа Апия или в превод „Апиевия път“, на името на известен представител сред управляващите, който се наричал Апий Клавдий Цек. Пътят е построен през 312 г пр. н.е. и е бил с дължина 132 мили. Свързвал е Рим с южните пристанищни градове Капуа и Бриндизи, а оттам чрез кораби се придвижвали до страните от Далечния и Близък изток. През 109-та година от новата ера, император Траян решава да разшири Виа Апиа и да построи нов път, който да е свързан със стария, но и да минава през повече градове. Нарекли го Виа Траяна.

Дали да не тръгнем и ние по Виа Апия и да видим как са живели древните римляни? Идеята ми се струва добра. А представяте ли си да тръгнем по път, който не води до никъде? Нашият репортер Наталия Цекова реши да попита децата какво мислят по този въпрос. Интересно ми е да разбера какво ли има по този път и къде се намира той?

Сега ще ви разкрия една тайна. Разбрах, че този път, който не води до никъде, всъщност е вълшебен, защото обича да си променя посоката и настилката. Понякога е асфалтиран, друг път е покрит с камъни, а онзи ден беше обикновен черен път. Не ни остава нищо друго, освен да тръгнем по него и така да си направим   разходка. Ако пък се случи така, че да няма изход, винаги може да се върнем обратно.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: