На разходка до Копривщица

от

публикувано на 21.12.2023

Сгушена в прегръдките на Средна Гора, заобиколена от вековни борове, нашарена от потоци и реки и само на час и половина път от София, се намира Копривщица. Тези от вас, които в момента учат по история за периода на Възраждането знаят, че това малко градче се е превърнало в символ на борбата за свобода. Предлагам ви сега да се разходим из неговите калдъръмени улички и да надникнем в най-известните къщи-музеи.

Първо се отбиваме в китен двор между три къщи, строени от местни майстори в продължение на 25 години. Най-старата сграда, построена през 1810 г. носи името „Зимната къща“. В нея се раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята като личности обрекли живота си на България.

Съвсем наблизо се намира и родната къща на поета Димчо Дебелянов. Малко по- надолу е къщата на Тодор Каблешков, известна със своите прекрасни дърворезби. Продължаваме към „Лютовата къща“ , която впечатлява със своята великолепна архитектура. Построена през 1854 г. от пловдивски майстори за копривщенеца Стефан Топалов, тя притежава богато изрисувани стени и красиво дърворезбовани тавани. През 1906 г. къщата е продадена на търговеца Петко Лютов и оттук е името й, с което е известна днес. В приземния етаж на къщата има постоянна изложба на плъсти – това са нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, които са били оцветявани с естествени багрила.

Копривщица е красива и приятна за разходка през всеки сезон. Ако имате време, можете да я посетите през ваканцията. А сега нашият репортер Валери Леков ще ни срещне с деца, които са на екскурзия в градчето.

Източник: Опознай.БГ

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: